Pingdom Check
04/07/2021 | 11:00 AM

Sommar i Nuuk

Icelandair flyger nu även mellan Island och Nuuk, Grönland.

Foto och text av Benjamin Hardman.

Nuuk känns mycket mer stad än vad jag hade föreställt mig. Det finns mysiga restauranger, ett köpcentrum och hotell, och den har en kulturell charm som nästan får dig att glömma att du står precis under polcirkeln. Jag gick ner, förbi kyrkan till vattenkanten och blickade ut mot den enorma Nuuk-fjorden, såg fiskare på sina dagliga turer och ett ensamt isberg som drev förbi, ytterligare en påminnelse om de extrema omgivningarna med Grönlands inlandsis i slutet av fjorden.

Vaknade upp med utsikten över havet och beundrade i kikaren en val i horisonten. Först var det en val, sen två och sen kom en hel flock upp till ytan. De simmade ganska långt från land, så då förstod jag att jag var tvungen att ge mig ut på vattnet.

Det dröjde inte länge förrän jag befann mig ombord på Nuuk vattentaxi för ett fjordäventyr till vattnet bortom berget Sermitsiaq. Med svepande klippor och magnifika steniga toppar på båda sidor fylldes jag av vördnad för den unika terrängen och min kamera var konstant riktad mot bergen.

Web_image-benjamin-hardman-air-iceland-DJI_0073-2.jpg

När jag nådde den övergivna bosättningen i Qoornoq kunde jag få en verklig känsla av hur saker och ting var förr i tiden. Extremt isolerade, utsatt för väderelementen, ändå stannade hjärtat hos de robusta färgglada byggnaderna som fortfarande stod vid kusten och betecknade grönländarnas uthållighet.

På väg tillbaka mot staden, ekade ljudet från ett vattenfall över bergsväggarna, jag kände att det var stort. På väg närmare vattenfallet började dimman falla som regn mot den ljusblå himlen och jag såg vattenfallet flyta ut över en brant klippa rakt ut i havet. Det dröjde inte länge innan vi såg en val bryta vattenytan vid fjordens mynning; att komma nära var ett oförglömligt ögonblick.

Web_image-benjamin-hardman-air-iceland-DJI_0082-2.jpg